Τι είναι το τέστ Παπ;
Είναι μια μέθοδος ελέγχου, η οποία σκοπό έχει να διαγνώσει αρκετά νωρίς τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ώστε να ανευρίσκεται σε πρώιμα και άρα θεραπεύσιμα στάδια. Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων το πρώτο τέστ πρέπει να γίνεται 3 χρόνια μετά την έναρξη των σεξουαλικών σχέσεων και κάθε χρόνο έκτοτε.
Ανακαλύφθηκε από τον Έλληνα ερευνητή Γεώργιο Παπανικολάου το 1928 και είναι μια πολύ σημαντική εξέταση, η οποία στην ουσία θεωρείται προληπτική για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, διότι μπορεί να διαγνώσει εγκαίρως προκαρκινικές καταστάσεις, αλλοιώσεις δηλαδή των κυττάρων που δεν έχουν γίνει ακόμα καρκίνος.
Πώς γίνεται το Τέστ Παπ;
Ως μέρος της ετήσιας γυναικολογικής εξέτασης, ο γυναικολόγος, με τη βοήθεια ενός κολποδιαστολέα (πλαστικό εξάρτημα μιας χρήσης αποστειρωμένο, που διαστέλλει τα τοιχώματα του κόλπου), θα πάρει μια λεπτή πλαστική ή ξύλινη σπάτουλα και μια μικρή βούρτσα και θα σκουπίσει μερικά από τα κύτταρα του τραχήλου . Οι περισσότερες γυναίκες δεν αισθάνονται τίποτα, ενώ μερικές παραπονούνται για κάψιμο ή μικρή ενόχληση όσο διαρκεί η λήψη του τέστ. Τα κύτταρα που λαμβάνονται, τοποθετούνται σε μια γυάλινη επιφάνεια ή σε ένα μπουκαλάκι με υγρό και στέλνονται στο εργαστήριο . Ο κυτταρολόγος εξετάζει το δείγμα των κυττάρων στο μικροσκόπιο και βλέπει αν τα κύτταρα είναι φυσιολογικά ή παθολογικά.
Παθολογικό Τέστ Παπ σημαίνει καρκίνο;Τεστ Πανανικολάου
Όχι. Ο πιό κοινός λόγος ενός μη φυσιολογικού τέστ είναι μια κολπίτιδα ή τραχηλίτιδα ( μόλυνση του κόλπου ή του τραχήλου από μικρόβιο). Οι περισσότερες από αυτές τις αιτίες μπορούν να θεραπευτούν και ο τράχηλος να επανέλθει σε φυσιολογική κατάσταση. Το τέστ και η θεραπεία όπου και αν χρειάζεται, μπορούν να προλάβουν τον καρκίνο του τραχήλου.
Ποιά είναι τα αποτελέσματα του Τέστ Παπ;
Αρνητικό: Αυτό σημαίνει υγιής τράχηλος και το επόμενο τέστ προγραμματίζεται σε ένα χρόνο.
Τραχηλίτιδα-κολπίτιδα: Το τέστ είναι αρνητικό για κακοήθεια αλλά υπάρχει μόλυνση, οπότε πρέπει να ακολουθήσει καλλιέργεια και να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία. Το τέστ επαναλαμβάνεται μετά το πέρας της θεραπείας.
ASCUS: (άτυπα πλακώδη κύτταρα απροσδιορίστου σημασίας) – πρόκειται για κύτταρα που δεν είναι δυσπλαστικά ούτε όμως και φυσιολογικά. Πρέπει να ακολουθήσει κολποσκόπηση για να εντοπιστεί το σημείο από το οποίο προέρχονται τα άτυπα κύτταρα.
HPV μόλυνση: (Μόλυνση από τον ιό των ανθρωπίνωνκονδυλωμάτων) Μπορεί να οδηγήσει ανάλογα με τον τύπο του ιού σε κονδυλώματα ή σε δυσπλασία (προκαρκινική κατάσταση). Πρέπει να ακολουθήσει ταυτοποίηση του ιού με το HPV-DNA test και κολποσκόπηση.
LG-SIL: (χαμηλού βαθμού δυσπλασία), σημαίνει ότι υπάρχει μόλυνση από τον ιό HPV. Θα πρέπει να ακολουθήσει κολποσκόπηση και το HPV test, το οποίο γίνεται με τον ίδιο τρόπο με το Παπ τέστ. Ανάλογα με το αποτέλεσμα καθορίζεται το επόμενο τέστ.
HG-SIL: (υψηλού βαθμού δυσπλασία). Χρειάζεται σίγουρα περαιτέρω έλεγχος και θεραπεία. Δεν υπάρχει καρκίνος, αλλά χωρίς θεραπεία μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο τραχήλου μήτρας.
Καρκίνος: Είναι πολύ σπάνιος σε νέες γυναίκες. Αν με το Τέστ Παπ ανευρεθούν καρκινικά κύτταρα, η θεραπεία πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική. Όσο νωρίτερα ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα.
Πότε πρέπει να γίνεται το Παπ Τέστ:
Το τέστ Παπ συνιστάται να γίνεται μια φορά το χρόνο, την πρώτη εβδομάδα μετά την περίοδο, μέχρι τα 65, ενώ μετά τα 65 πρέπει να γίνεται ανά 2-3 έτη. Εάν μια γυναίκα έχει κάνει το εμβόλιο HPV, θα πρέπει να συνεχίσει να κάνει το Παπ τέστ.Τα 2 εμβόλια συνιστώνται στα κορίτσια 9-26 χρονών για να τις προστατεύσουν από τον καρκίνο του τραχήλου. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, τα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά, αλλά περιέχουν τα στελέχη του ιού HPV που προκαλούν το 75-80% των κρουσμάτων καρκίνου τραχήλου. Επειδή όμως υπάρχει ένα 20% που οφείλεται σε άλλα στελέχη του ιού, επιβάλλεται η συνέχιση του τέστ Παπ.Το τέστ πρέπει να κάνουν κάθε χρόνο και οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή για προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου, ενώ όσες έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή(αφαίρεση της μήτρας), για άλλους λόγους κάθε 4-5 χρόνια.
Πρίν τη λήψη του Τέστ:
Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ταμπόν, κρέμες, αντισηπτικά, κολπικά υπόθετα για 24-48 ώρες.
Δεν πρέπει να έχει προηγηθεί σεξουαλική επαφή για τουλάχιστον 24 ώρες
Αναφέρετε αν είστε ή υποψιάζεστε ότι είστε έγκυες και αν έχετε αλλεργίες. Η εγκυμοσύνη πάντως δεν αποτελεί αντένδειξη για το τέστ Παπ.
Thin Prep (κυτταρολογία υγρής φάσης)
Τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί μια καινούργια μέθοδος, πιό αξιόπιστη, όσον αφορά τον έλεγχο των κυττάρων που λαμβάνονται από τον τράχηλο.Με την καινούργια μέθοδο, το τέστ λαμβάνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, τοποθετείται όμως μέσα σε ένα μπουκαλάκι με με συντηρητικό και έτσι παραμένει αναλλοίωτο μέχρι την ανάλυσή του. Με αυτό τον τρόπο εξετάζονται πολύ περισσότερα κύτταρα και αυξάνει η αξιοπιστία του αποτελέματος κατά 10-25%.