Η εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση απόλυτα φυσιολογική. Ωστόσο, μπορεί να δημιουργήσει ασήμαντα, αλλά ενοχλητικά προβλήματα εξαιτίας της αναστάτωσης που προκαλεί στον οργανισμό της εγκύου.Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα τα έχουν όλες οι έγκυες γυναίκες.Συνήθως τα μικροπροβληματάκια τα οποία ενδέχεται να παρουσιαστούν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να αντιμετωπιστούν από τις ίδιες τις έγκυες. Πάντως, είναι πιθανό να μην έχετε κανένα ή να νιώσετε μόνο ορισμένα από αυτά, ενώ η εκδήλωσή τους μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο έντονη.
Ναυτία και έμετος
Εμφανίζεται συνήθως μετά την τρίτη εβδομάδα της κύησης και περνά στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Αν συνεχιστεί και μετά το διάστημα αυτό, είναι απαραίτητο να με ενημερώσετε επειδή είναι δυνατόν να μην οφείλονται στην εγκυμοσύνη, αλλά σε κάποια άλλη αιτία. Για τις ναυτίες και την τάση για έμετο ευθύνεται κυρίως η υπερπαραγωγή ορμονών, ιδιαίτερα των οιστρογόνων. Οι ορμόνες αυτές αυξάνονται κατά την εγκυμοσύνη και ερεθίζουν τους υποδοχείς του εμετού στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Σιγά σιγά όμως, οι υποδοχείς αυτοί “συνηθίζουν” το συνεχή ερεθισμό από τις ορμόνες και παύουν να αντιδρούν έντονα, με αποτέλεσμα να υποχωρούν οι αναγούλες μετά τη δεκατη τέταρτη εβδομάδα. Οι ναυτίες παρουσιάζονται τις πιο πολλές φορές το πρωί, όταν το στομάχι είναι ακόμα άδειο, αλλά μπορεί να επιμείνουν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Κάνουν την “επίθεσή” τους άλλοτε χωρίς εμφανή λόγο και άλλοτε εξαιτίας μιας μυρωδιάς (κάποιου φαγητού ή του τσιγάρου). Συνήθως περνούν, όπως έρχονται ή με έμετο. Παρ΄όλο που η όρεξή σας μπορεί να μειωθεί από τις ναυτίες, το μικρό σας δεν πρόκειται να στερηθεί τα συστατικά που του χρειάζονται. Θα τα βρει από τον οργανισμό σας και θα τα πάρει έτσι και αλλιώς.
Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, οι εμετοί είναι συχνοί και σοβαροί. Η κατάσταση αυτή λέγεται υπερέμεση και τότε πρέπει να συστηθεί η κατάλληλη θεραπεία ή ακόμα και η εισαγωγή σε νοσοκομείο.
Τι πρέπει να κάνετε
Στην περίπτωση που ταλαιπωρείστε από τη συνηθισμένη ναυτία της εγκυμοσύνης, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να την αντιμετωπίσετε:
- Να τρώτε μια φρυγανιά, μόλις ξυπνήσετε και όσο είστε ακόμα ξαπλωμένη.
- Να απολαμβάνετε αργά-αργά το πρωινό σας στο κρεβάτι και κατόπιν να μένετε καθισμένη στο κρεβάτι τουλάχιστον για ένα τέταρτο της ώρας.
- Πριν πλαγιάσετε το βράδυ, αφήστε στο κομοδίνο σας μερικές φρυγανιές.
- Να καθιερώσετε συχνά και μικρά γεύματα.
- Να πίνετε πολλά υγρά, αλλά σε ποσότητα που ανέχεστε κάθε φορά.
- Να προτιμάτε τις στεγνές και μαλακές τροφές.
- Να αποφεύγετε τα τηγανητά, όπως και τις λιπαρές και τις πικάντικες τροφές.
- Μην τρώτε φαγητά που η γεύση ή η μυρωδιά τους είναι για εσάς απωθητική.
- Μη μαγειρεύετε για την οικογένειά σας γεύματα, τα οποία στην περίοδο αυτή επιδεινώνουν το αίσθημα της ναυτίας σας.
- Να κάνετε εισπνοές στον καθαρό αέρα για να ανακουφίζεστε από τις αναγούλες.
- Να περπατάτε αντί να παίρνετε λεωφορείο, εφόσον η απόσταση είναι κοντινή.
- Να αποφεύγετε τις μυρωδιές που σας ενοχλούν.
- Μην μπαίνετε σε χώρους που δεν αερίζονται καλά.
- Να αερίζετε καλά την κρεβατοκάμαρά σας και όλα τα δωμάτια του σπιτιού.
- Μην καταφεύγετε σε φάρμακα για τη ναυτία, αν δεν το συζητήσετε μαζί μου.
- Να φοράτε άνετα ρούχα που δεν σφίγγουν στη μέση.
- Μην κουράζεστε υπερβολικά, γιατί η κόπωση επιδεινώνει τη ναυτία.
Δυσκοιλιότητα
Είναι ένα σύμπτωμα συνηθισμένο στην εγκυμοσύνη, το οποίο μπορεί να σας παρουσιαστεί τώρα πρώτη φορά. Ωστόσο δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Οφείλεται στη δράση της προγεστερόνης, η οποία χαλαρώνει τους μυς του εντέρου, ελαττώνοντας έτσι τις συσπάσεις του. Όσο προχωρά η εγκυμοσύνη το πρόβλημα συνήθως επιδεινώνεται, γιατί η ολοένα αυξανόμενη μήτρα πιέζει τα έντερα.
Τι πρέπει να κάνετε
- Να πίνετε ένα ποτήρι νερό νηστική κάθε πρωί και πολλά στη διάρκεια της ημέρας, κατά προτίμηση ανάμεσα στα γεύματα.
- Να τρώτε στο πρωινό σας δημητριακά με μέλι.
- Να περιλάβετε στη διατροφή σας τα πράσινα λαχανικά, τα φρούτα, ιδιαίτερα τα ακτινίδια, τα δαμάσκηνα, τα αχλάδια, και το γιαούρτι.
- Να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με το μέλι.
- Να πηγαίνετε στην τουαλέτα τακτικά, ακόμα και αν δεν αισθάνεστε την ανάγκη, ή -οπωσδήποτε και χωρίς καθυστέρηση- όποτε το απαιτεί το σώμα σας.
- Να περπατάτε για μισή τουλάχιστον ώρα την ημέρα.
- Να κάνετε μασάζ στην κοιλιά, αφού πάρετε βαθιές αναπνοές.
- Να παίρνετε τα συμπληρώματα σιδήρου, που επιδεινώνουν τη δυσκοιλιότητα, στη διάρκεια των γευμάτων, μαζί με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C.
Αιμορροΐδες
Είναι οι κιρσοί του πρωκτού. Πρόκειται για διασταλμένες φλέβες στον πρωκτό, οι οποίες μπορεί να προεξέχουν. Προκαλούν ερεθισμό, φαγούρα, πόνο και συχνά αιμορραγούν κατά την αφόδευση. Παρουσιάζονται κυρίως, προς το τέλος του δεύτερου τριμήνου, όταν το έμβρυο αρχίζει πια να μεγαλώνει και πιέζει το κάτω μέρος της λεκάνης, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος. Το αποτέλεσμα είναι να συγκεντρώνεται αίμα στις φλέβες γύρω από το ορθό έντερο και να φουσκώνουν οι φλέβες.
Τι πρέπει να κάνετε
Αν έχετε αιμορροΐδες πρίν την εγκυμοσύνη θα πρέπει να με ενημερώσετε. Ωστόσο, θα απαλλαγείτε από αυτές (ίσως όχι εντελώς) μετά τον τοκετό. Η αντιμετώπισή τους απαιτεί πρώτα από όλα τη ρύθμιση των κενώσεων με την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και στη συνέχεια, την τοπική φροντίδα με ειδικά διαλύματα και επαλείψεις με καταπραϋντικές κρέμες. Η επαφή με κρύο νερό ανακουφίζει από την ενόχληση. Ωστόσο, η καλύτερη θεραπεία και στην περίπτωση αυτή, είναι η πρόληψη.
- Περιλάβετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε ίνες (φρούτα, λαχανικά, ψωμί ολικής αλέσεως.
- Πίνετε πολλά υγρά, κατά προτίμηση νερό.
- Περπατάτε όσο περισσότερο μπορείτε, χωρίς βέβαια να το παρακάνετε.
- Αποφεύγετε την ορθοστασία.
Καούρες στο στομάχι
Είναι ένας πόνος καυστικός στη μέση του στήθους και πάνω από την κοιλιά, ο οποίος μπορεί να συνοδεύεται από ξινίλες. Αυτό συμβαίνει γιατί η προγεστερόνη χαλαρώνει το σφιγκτήρα στην είσοδο του στομάχου, με αποτέλεσμα τα οξέα να μπαίνουν στον οισοφάγο και να τον ερεθίζουν. Το τελευταίο τρίμηνο επειδή η μήτρα μεγαλώνει περισσότερο, πιέζει το στόμαχο και επιδεινώνει το πρόβλημα.
Τι πρέπει να κάνετε
- Μη φορτώνετε το στομάχι σας.
- Συνηθίσετε στα μικρά και συχνά γεύματα. Έτσι, θα υπάρχει πάντα τροφή στο στομάχι και θα απορροφά τα οξέα.
- Προτιμάτε το κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι ψημένα στη σχάρα και τα λαχανικά (πράσινα) βρασμένα με λίγο ωμό λάδι.
- Αποφεύγετε τις ξινές τροφές, τις σάλτσες, τα πικάντικα, τα τηγανητά και λιπαρά φαγητά, όπως και όσα σας προκαλούν δυσπεψία.
- Ξεχάσετε προσωρινά τα λάχανα, το κουνουπίδι, τα φασόλια και τα σπαράγγια.
- Μη σκύβετε και να μην είστε ποτέ εντελώς ξαπλωμένη γιατί οι στάσεις αυτές ευνοούν τις ξινίλες, αφού τα οξέα του στομάχου περνούν έτσι στον οισοφάγο (παλινδρομούν).
- Χρησιμοποιείτε δύο ή τρία μαξιλάρια όταν ξαπλώνετε στο κρεβάτι, ώστε να κοιμάστε σχεδόν μισοκαθισμένη.
- Συμβουλευτείτε με, αν το πρόβλημα επιμένει. Ίσως χρειάζεστε κάποιο αντιόξινο φάρμακο.
Κιρσοί
Όπως μεγαλώνει η μήτρα, πιέζονται οι φλέβες της πυέλου και επιβραδύνεται η ροή του αίματος από τα πόδια στην καρδιά, με αποτέλεσμα το αίμα να συγκεντρώνεται στις φλέβες των ποδιών και αυτά να φουσκώνουν. Είναι και αυτό ένα πρόβλημα χωρίς επακόλουθα, το οποίο περνά μετά τη γέννηση του παιδιού, αλλά μπορεί να επανεμφανιστεί σε μια επόμενη κύηση. Εμφανίζεται με ερεθισμό, φαγούρα ή πόνο, ενώ αργότερα οι φλέβες των ποδιών αποκτούν βυσσινιά απόχρωση. Υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν κιρσοί στα εξωτερικά γεννητικά όργανα (αν το κεφάλι του μωρού “μπλοκάρει” τη ροή του αίματος προς το αιδοίο) προκαλώντας πόνο στο βάδισμα ή κατά τη σεξουαλική επαφή. Οι κιρσοί στην περιοχή αυτή (υποχωρούν πάντα μετά τον τοκετό) ανακουφίζονται, αν κάνετε τοπικές πλύσεις με κρύο νερό ή επάλειψη με ειδική αλοιφή. Μπορείτε ακόμα να φοράτε μια σερβιέτα που να εφαρμόζει καλά πάνω στο πρησμένο σημείο ή να τοποθετείτε ένα μαξιλάρι κάτω από τα οπίσθια σας, όταν ξαπλώνετε για να κοιμηθείτε.
Τι πρέπει να κάνετε
Το “μυστικό” για να προλάβετε την εμφάνισή τους είναι να διευκολύνετε την κυκλοφορία του αίματος στις φλέβες των ποδιών. Φροντίστε λοιπόν να:
- Μη στέκεστε πολλή ώρα όρθια. Αν το επάγγελμά σας απαιτεί ορθοστασία, να προσκομίσετε στον εργοδότη σας ειδική γνωμάτευση, ώστε να σας δίνεται η δυνατότητα να κάθεστε. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις δεν δικαιολογείστε να μένετε όρθια.
- Αποφεύγετε τα στενά παπούτσια ή τις σφιχτές κάλτσες και το μασάζ στα πόδια.
- Φοράτε ειδικές ελαστικές κάλτσες, πριν ακόμα σηκωθείτε το πρωί από το κρεβάτι. Να τις βγάζετε όποτε ξαπλώνετε. Οι κάλτσες αυτές, όπως και τα ειδικά καλσόν που κυκλοφορούν στην αγορά, ανακουφίζουν από τους κιρσούς που έχουν ήδη εμφανιστεί, αλλά δρουν και προληπτικά εμποδίζοντας τη μεγάλη διάταση των φλεβών.
- Περπατάτε και αν είναι δυνατόν, να κολυμπάτε.
- Βάζετε μαξιλάρια κάτω από τα πόδια όταν κοιμάστε, ώστε να είναι ανασηκωμένα.
- Ξαπλώνετε στη διάρκεια της ημέρας ακουμπώντας τα πόδια σας πάνω σε μαξιλάρι.
- Αποφεύγετε τα πολύ ζεστά ή κρύα ντους. Το νερό πρέπει να είναι στη θερμοκρασία του σώματός σας.
- Μην κάθεστε κοντά σε καλοριφέρ ή σε σόμπα και μην κάνετε ηλιοθεραπεία, γιατί η θερμότητα προκαλεί πρήξιμο στις φλέβες και χειροτερεύει την κατάσταση.
- Μην πάρετε παραπάνω από το κανονικό βάρος, γιατί προκαλεί διαστολή των φλεβών.
- Μην κάθεστε σταυροπόδι, γιατί η στάση αυτή εμποδίζει τη ροή του αίματος.
Πόνοι στην πλάτη
Η γενική ενόχληση που μπορεί να νιώθετε από την αρχή της εγκυμοσύνης σας σε όλη την πλάτη οφείλεται στα υψηλά επίπεδα προγεστερόνης, η οποία προκαλεί χαλάρωμα και τέντωμα των συνδέσμων ιδιαίτερα στις αρθρώσεις της λεκάνης. Οι σύνδεσμοι που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη χαλαρώνουν και αυτοί, με αποτέλεσμα να καταπονούνται οι μυς και οι αρθρώσεις στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης, τη λεκάνη και τους γοφούς. Οι πόνοι χειροτερεύουν με τη μετατόπιση του κέντρου βάρους του σώματός σας (επειδή μεγαλώνει η κοιλιά σας) αλλά και με την κακή στάση του σώματος, η οποία προκαλείται ακριβώς από την αύξηση βάρους του παιδιού και της μήτρας. Εκτός όμως, από την ασύμμετρη κατανομή του βάρους, την ευθύνη για τους πόνους στην πλάτη και τη μέση, αλλά και για τις μυϊκές κράμπες έχει και η ολοένα αυξανόμενη απορρόφηση ασβεστίου από το έμβρυο.
Τι πρέπει να κάνετε
- Προσπαθείτε να στέκεστε σωστά.
- Κρατάτε τα βαριά αντικείμενα κοντά στο σώμα σας. Το καλύτερο βέβαια, είναι να μη σηκώνετε βάρη.
- Κάμπτετε τα γόνατά σας όταν θέλετε να σηκώσετε κάτι από το πάτωμα.
- Μην πάρετε παραπάνω από 11 κιλά μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης.
- Το γραφείο σας πρέπει να είναι αρκετά ψηλό, ώστε να μη σκύβετε.
- Τοποθετείτε ένα μαξιλάρι πίσω από τη μέση σας όταν κάθεστε σε πολυθρόνα ή στο αυτοκίνητο, ώστε να στηρίζεται καλύτερα η πλάτη.
- Αποφεύγετε να “βυθίζεστε” σε πολυθρόνες και καναπέδες.
- Κάθεστε με ίσια την πλάτη.
- Το στρώμα σας πρέπει να είναι σκληρό. Αν αυτό που έχετε είναι μαλακό, βάλτε από κάτω μια σανίδα.
- Μην σηκώνεστε απότομα από το κρεβάτι. Να γυρίζετε πρώτα στο πλάι, να κατεβάζετε τα πόδια, να κάθεστε και μετά να σηκώνεστε όρθια.
- Ζητήστε να σας κάνουν ένα απαλό μασάζ στο σημείο που πονάτε.
- Ξεκουράζεστε, ιδιαίτερα προς το τέλος της εγκυμοσύνης.
- Φοράτε άνετα παπούτσια με χαμηλά τακούνια.
Πόνος στα πλευρά
Στο τρίτο τρίμηνο μπορεί να αισθανθείτε ερεθισμό στα πλευρά σας -ιδιαίτερα στο δεξί- επειδή συμπιέζονται από τη διογκωμένη μήτρα, η οποία έχει ανέβει και από το κεφάλι του παιδιού. Τα τσιμπήματα αυτά είναι έντονα, διαρκούν όμως λίγο και είναι δυνατόν να σας κόψουν για μια στιγμή την ανάσα.
Τι πρέπει να κάνετε
Θα ανακουφιστείτε, αν:
- Ξαπλώνετε στο πλάι, βάζοντας κάτω από τα γόνατα και τους γοφούς σας μαξιλάρια.
- Ανακάθεστε σε μαξιλάρια.
Κράμπες
Ο πόνος στο πόδι ή στο πίσω μέρος του μηρού και της κνήμης ο οποίος μπορεί να σας ξυπνήσει τη νύχτα στο δεύτερο αλλά κυρίως στο τρίτο τρίμηνο, οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα σας, εξαιτίας της απορρόφησής του από το έμβρυο. Φροντίστε λοιπόν να αυξήσετε τις δόσεις του ασβεστίου μέσα από τη διατροφή σας, τρώγοντας γιαούρτι και πίνοντας γάλα, αν φυσικά το “σηκώνει” ο οργανισμός σας. Ωστόσο, υπεύθυνη για τις κράμπες μπορεί να είναι και η επιβράδυνση της κυκλοφορίας στα κάτω άκρα. Οι κράμπες συμβαίνουν συνήθως όταν κοιμάστε ανάσκελα, γι’ αυτό ίσως μειώσετε τις πιθανότητες να εμφανιστούν, αν ξαπλώνετε στο πλάι. Σε καμία περίπτωση πάντως, δεν επηρεάζουν το μικρό σας.
Τι πρέπει να κάνετε
Αν τύχει και πάθετε κράμπα, μπορείτε να ανακουφιστείτε:
- Τεντώνοντας το πόδι και κάνοντας δυνατό μασάζ για αρκετά λεπτά της ώρας στο πίσω μέρος της γάμπας, ώστε να τονώσετε την κυκλοφορία.
- Στηρίζοντας το χέρι κάτω από τα δάχτυλα του ποδιού και τραβώντάς τα προς τα πάνω.
- Κάνοντας λίγα βήματα στο δωμάτιο -αφού περάσει ο πόνος- ώστε να διευκολύνετε την κυκλοφορία του αίματος.
Κολπικές εκκρίσεις
Είναι φαινόμενο συνηθισμένο στην εγκυμοσύνη. Ο βλεννογόνος του κόλπου εξαιτίας της δράσης των ορμονών, οι οποίες παράγονται σε μεγάλη ποσότητα από τις ωοθήκες και τον πλακούντα, υφίσταται μεγαλύτερη απολέπιση. Τα νεκρά κύτταρα δημιουργούν ένα υπόλευκο έκκριμα, που είναι απόλυτα φυσιολογικό. Δεν προκαλεί φαγούρα ή ερεθισμό, δεν εμποδίζει τη σεξουαλική επαφή και δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε ότι οι κολπικές εκκρίσεις είναι πολύ αυξημένες, έχουν χρώμα κιτρινωπό ή πρασινωπό, είναι δύσοσμες, δημιουργούν κνησμό και σας τσούζουν, πρέπει να με ενημερώσετε, επειδή μπορεί να οφείλονται σε μόλυνση.
Τι πρέπει να κάνετε
- Να μη χρησιμοποιείτε στην περιοχή του κόλπου αποσμητικό ή κοινό σαπούνι, ακόμα και αν οι εκκρίσεις είναι φυσιολογικές. Υπάρχουν ειδικά προϊόντα για να πλένεστε τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο.
- Να φοράτε άνετα βαμβακερά εσώρουχα, που θα αλλάζετε πολλές φορές την ημέρα.
- Αν οι εκκρίσεις σας ενοχλούν πολύ να χρησιμοποιείτε σερβιετάκια, τα οποία θα αλλάζετε συχνά, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα καλύτερη υγιεινή στην περιοχή.
Κόπωση
Το σώμα σας εργάζεται εντατικά όχι πια μόνο για χάρη σας αλλά και για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του μικρού φιλοξενούμενου, ο οποίος αναπτύσσεται ραγδαία και έχει όλο και μεγαλύτερες απαιτήσεις. Είναι λοιπόν φυσικό να αισθάνεστε συχνά κουρασμένη και να νιώθετε υπνηλία, ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο που ο οργανισμός σας προσπαθεί να προσαρμοστεί στις μεγάλες αλλαγές, αλλά και στο τρίτο, που προετοιμάζεται για τον τοκετό. Σαν να μη φτάνουν οι υπερωρίες που κάνουν τα όργανά σας, στο αίσθημα της κόπωσης προστίθενται οι αϋπνίες και η μεγάλη κοιλιά.
Τι πρέπει να κάνετε
- Φροντίστε να κοιμάστε και να ξεκουράζεστε, όποτε μπορείτε.
- Μην εξαντλείτε τον οργανισμό σας με επίπονες δραστηριότητες.
- Τρώτε ελαφριά και συχνά, για να έχετε δυνάμεις αλλά όχι φορτωμένο στομάχι.
- Πλαγιάζετε νωρίς.
- Αναθέστε σε κάποιον άλλο τις δουλειές που σας κουράζουν.
Δύσπνοια
Στο τρίτο τρίμηνο είναι πιθανόν να αισθάνεστε δυσφορία με την παραμικρή προσπάθεια που καταβάλλετε. Η δυσκολία αυτή στην αναπνοή δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Συμβαίνει επειδή η διογκωμένη μήτρα πιέζει το διάφραγμα, περιορίζοντας έτσι τη θωρακική κοιλότητα με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ελεύθερη δίοδος του αέρα κατά την εισπνοή και την εκπνοή. Ακόμα και όταν είστε ξαπλωμένη ανάσκελα, η μήτρα μπορεί να ωθείται προς τα πάνω και να πιέζει το διάφραγμα. Αν η δύσπνοια συνοδεύεται από πόνο στο στήθος ή πρήξιμο, να με ενημερώνετε.
Τι πρέπει να κάνετε
- Να ξεκουράζεστε όσο γίνεται περισσότερο.
- Να περιορίσετε τις δραστηριότητες, που σας κουράζουν.
Ζαλάδες και λιποθυμικές τάσεις
Μπορεί να νιώσετε ότι “γυρίζει το κεφάλι σας” ή ότι “χάνετε τον κόσμο” και λούζεστε με κρύο ιδρώτα. Η αιτία αυτής της αδιαθεσίας δεν έχει σχέση με κάποιο πρόβλημα της καρδιάς αλλά με την εγκυμοσύνη, η οποία έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην κυκλοφορία του αίματος, προκειμένου να ικανοποιούνται μεταξύ άλλων και οι αυξημένες απαιτήσεις της μήτρας.
Τι πρέπει να κάνετε
Είναι δυνατόν να μην υποστείτε τα συμπτώματα αυτά ή να μειώσετε την έντασή τους με διάφορους τρόπους.
- Μην κάθεστε όρθια, γιατί έτσι συγκεντρώνεται το αίμα στα πόδια με αποτέλεσμα να μην πηγαίνει αρκετό στον εγκέφαλο.
- Να ξαπλώνετε με τα πόδια ανασηκωμένα για να ρέει ευκολότερα το αίμα προς το κεφάλι σας.
- Αποφεύγετε τους ζεστούς χώρους και τις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας.
- Να μη φεύγετε το πρωί νηστική από το σπίτι.
- Μη σηκώνεστε απότομα από το κάθισμά σας.
- Αν αισθανθείτε ζάλη την ώρα που οδηγείτε σταματήστε το αυτοκίνητο.
- Μόλις νιώσετε ότι ζαλίζεστε ξαπλώστε χωρίς μαξιλάρι με τα πόδια ανασηκωμένα.
Προβλήματα ύπνου
Από τον πρώτο κιόλας καιρό η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση και στον ύπνο σας, μεταβάλλοντας τους συνηθισμένους σας ρυθμούς. Στο πρώτο τρίμηνο είναι πιθανόν να κυριευτείτε από ένα αίσθημα κόπωσης, το οποίο οφείλεται στις προσπάθειες του οργανισμού να προσαρμοστεί στις καινούριες συνθήκες, με αποτέλεσμα να νιώθετε μεγαλύτερη ανάγκη για την αγκαλιά του Μορφέα. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να αισθάνεστε κουρασμένη παρά το γεγονός ότι κοιμάστε περισσότερο. Ωστόσο αν έχετε συχνουρία και αναγκάζεστε να ξυπνάτε τη νύχτα, ο ύπνος σας διακόπτεται. Στο δεύτερο τρίμηνο είστε πολύ πιο δραστήρια και σε καλύτερη φόρμα, ενώ η συχνουρία έχει υποχωρήσει. Στους τελευταίους όμως μήνες το αυξανόμενο βάρος της μήτρας και του παιδιού απαιτούν από τον οργανισμό σας καινούριες προσπάθειες, με αποτέλεσμα να νιώθετε πάλι κόπωση η οποία πιθανόν να επιδεινώνεται από την αϋπνία. Οι λόγοι που ενδέχεται να σας εμποδίζουν να κοιμάστε καλά είναι πολλοί. Ένας από τους βασικούς είναι το μικρό σας, το οποίο έχει ωράριο ανεξάρτητο από το δικό σας και προτιμά να κάνει την παρουσία του αισθητή με τις κλωτσιές και τις γυμναστικές του επιδόσεις, όταν εσείς θέλετε να ησυχάσετε. Υπάρχουν όμως κι άλλες αιτίες, λιγότερο ευχάριστες. Η συχνουρία για παράδειγμα, σας αναγκάζει και πάλι τους τελευταίους μήνες της κύησης να σηκώνεστε μέσα στη νύχτα και να χάνετε τον ύπνο σας. Οι εφιδρώσεις, οι διάφορες σκέψεις που τριβελίζουν το μυαλό σας, η ανυπομονησία, η ανησυχία ή η δυσκολία να βολευτείτε σε μια θέση τώρα που η κοιλιά έχει μεγαλώσει, είναι οι συνήθεις ένοχοι για τις αϋπνίες σας.
Τι πρέπει να κάνετε
Η δυσκολία να σας πάρει ο ύπνος ή να ξανακοιμηθείτε έπειτα από κάποιο ξύπνημα δεν έχει άλλο επακόλουθο εκτός από τον εκνευρισμό και την κόπωση που σας προξενεί. Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι η φύση προετοιμάζει με τις αϋπνίες αυτές τη μέλλουσα μητέρα για τα ξενύχτια που την περιμένουν. Ωστόσο, εσείς η ίδια θα βοηθήσετε τον εαυτό σας να χαλαρώσει, αν:
- Προσπαθείτε να κοιμάστε όποτε σας δίνεται η ευκαιρία στη διάρκεια της ημέρας.
- Σηκώνεστε και κάνετε κάποια δουλειά, κάθε φορά που δεν σας πιάνει ύπνος. Μη μένετε δηλαδή ξαπλωμένη στο σκοτάδι, παρέα με τις σκέψεις σας.
- Το βραδινό σας να είναι ελαφρύ.
- Χαλαρώνετε πριν πλαγιάσετε με διάφορους τρόπους, όπως ακούγοντας τη μουσική που σας αρέσει, διαβάζοντας ένα ευχάριστο βιβλίο, πίνοντας ένα ποτήρι ζεστό γάλα ή κάνοντας ένα χλιαρό ντους, ή ασκήσεις για ανώδυνο τοκετό.
- Ξαπλώνετε στο πλάι -και μάλιστα το αριστερό- βάζοντας ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα ή τους γοφούς, ώστε να βολεύεστε καλύτερα τους τελευταίους μήνες. Αν κοιμάστε ανάσκελα, η μήτρα που ολοένα μεγαλώνει μπορεί να πιέσει μεγάλα αιμοφόρα αγγεία και να προκαλέσει υπόταση.
- Φοράτε λεπτά νυχτικά, για να μη ζεσταίνεστε.
Εφίδρωση
Το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο είναι πιθανό να ιδρώνετε με την παραμικρή προσπάθεια ή να ξυπνάτε τη νύχτα λουσμένη στον ιδρώτα. Οι ξαφνικές αυτές εφιδρώσεις δεν πρέπει να σας ανησυχούν, γιατί είναι απόλυτα φυσιολογικές. Οφείλονται στην αύξηση του όγκου του αίματος κατά την εγκυμοσύνη, γεγονός που έχει αποτέλεσμα τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων κάτω από το δέρμα.
Τι πρέπει να κάνετε
Προσπαθείτε να ανακουφιστείτε:
- Φορώντας λεπτά βαμβακερά ρούχα και εσώρουχα.
- Πίνοντας περισσότερα υγρά για να αναπληρώνετε αυτά που αποβάλλονται.
- Αερίζοντας καλά το χώρο που βρίσκεστε και αφήνοντας λίγο ανοιχτό το παράθυρο για να μπαίνει δροσιά.
- Φροντίζοντας η κρεβατοκάμαρά σας να είναι δροσερή.
- Αποφεύγοντας τα συνθετικά σκεπάσματα στο κρεβάτι.
Φαγούρα
Τους τελευταίους μήνες υπάρχει το ενδεχόμενο να έχετε φαγούρα στο σώμα και ιδιαίτερα στην κοιλιά ή κάτω από τους μαστούς, η οποία οφείλεται στις μεταβολές της λειτουργίας του ήπατος, στην αυξημένη ξηρότητα του δέρματος, στην εφίδρωση ή το παραπανίσιο βάρος. Το σύμπτωμα αυτό δεν πρέπει να σας ανησυχεί, αλλά αν συνοδεύεται από σπυράκια ή εξανθήματα, συμβουλευτείτε με.
Τι πρέπει να κάνετε
Αν και δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφιστείτε από το ενοχλητικό αυτό σύμπτωμα, μπορείτε ωστόσο να:
- Φοράτε λεπτά βαμβακερά εσώρουχα.
- θα βάζετε λίγο ταλκ πάνω στην ερεθισμένη περιοχή.