Εγκυμοσύνη και τοκετός

Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι φυσιολογικές περίοδοι στη ζωή μιας γυναίκας. Γι’ αυτό και πρέπει να αντιμετωπίζονται φυσιολογικά από αυτήν και το περιβάλλον της.

Τα πρώτα συμπτώματα

Κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης οι περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν συχνουρία, ναυτία, εμετούς (με διαφορετική συχνότητα), αίσθημα τάσης των μαστών και πόνο στις θηλές. Είναι πιθανόν να παρατηρείται μια καφεοειδή ή ροζ έκκριση από τον κόλπο ή μικρή ποσότητα αίματος στις μέρες που θα περιμένατε την περίοδος σας. Δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε απλώς ενημερώστε με. Όλα αυτά αρχίζουν να υποχωρούν συνήθως την 12η εβδομάδα.

Η αρχή μιας καινούργιας ζωής

Η διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι περίπου 40 εβδομάδες από την πρώτη ημέρα της τελευταίας εμμηνορρυσίας σας. Με την διαπίστωση της εγκυμοσύνης σας, θα υποβληθείτε σε μια σειρά από εξετάσεις αίματος για να ελέγξουμε την κατάσταση της υγείας σας από διάφορες αρρώστιες που μπορεί να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη σας. Την εμβρυϊκή καρδιά θα την πρωτοδούμε με τον υπέρηχο 5ί-6π εβδομάδα περίπου. Τα πρώτα σκιρτήματα θα τα νοιώσετε την 20ι εβδομάδα, περίπου. Κάθε μήνας θα περιλαμβάνει απαραίτητα μια επίσκεψη στο ιατρείο με υπερηχογράφημα για τον έλεγχο του εμβρύου, παρακολούθηση της αρτηριακής πιέσεως σας, μέτρηση του βάρους σας και απαντήσεις και λύσεις στις ερωτήσεις και στις απορίες σας. Για την κάθε εξέταση που απαιτείται να γίνεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σας και που είναι απαραίτητη για εσάς και το μωρό σας, θα συζητάμε από το προηγούμενο ραντεβού μας και θα σας ενημερώνω για το που και πως θα διεξαχθεί η συγκεκριμένη εξέταση και φυσικά το κόστος αυτής, για να βρίσκουμε την καλύτερη και οικονομικότερη λύση για εσάς.

Μεγάλες αλλαγές σε όλο το σώμα

Όποιος πιστεύει όχι από φυσικής απόψεως η εγκυμοσύνη σημαίνει μονάχα κοιλιά που μεγαλώνει κάνει λάθος. Το σώμα της γυναίκας πρέπει να εφοδιαστεί με ότι είναι αναγκαίο για να «κάνει χώρο» στο έμβρυο, πρέπει να προετοιμαστεί να αντέξει με τα οστά και τους μύες το αυξανόμενο βάρος και φυσικά πρέπει να είναι σε θέση να παρέχει στο έμβρυο όλες τις θρεπτικές ουσίες και το οξυγόνο που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του. Εκτός από τις εμφανείς αλλαγές (π.χ. αύξηση των μαστών), τροποποιούνται η αναπνοή, το κυκλοφορικό, η λειτουργία του εντέρου, η εσωτερική όψη όλων των οργάνων έως και η δομή των οστών. Οι εν δράσει ορμονικές αλλαγές είναι υπεύθυνες για αρκετά σημάδια της εγκυμοσύνης. Το πιο γνωστό είναι η εμφάνιση της ναυτίας. Στους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης, μπορεί να αισθάνεστε μεγάλη κούραση και ατονία. Μπορεί επίσης να έχετε ζαλάδες και πονάκια στην κοιλιά. Στην αρχική περίοδο της εγκυμοσύνης σας, αυτά τα προβλήματα και οι ενοχλήσεις μπορεί να σας φαίνεται ότι θέτουν σε κίνδυνο τη φυσιολογική πορεία της καθημερινής σας ζωής, να θυμάστε όμως ότι πρόκειται για προσωρινά φαινόμενα που καλό είναι να τα αντιμετωπίζετε με υπομονή, χωρίς να πανικοβάλλεστε.

Προσοχή στην υγιεινή

Όσον αφορά στις συνήθειες της υγιεινής, είναι απαραίτητο να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή, γιατί κατά τους μήνες της εγκυμοσύνης η ανάγκη για καθαριότητα είναι περισσότερο απαραίτητη. Επομένως μπάνιο ή ντους συχνά, πλένετε τα χέρια σας, πλένετε με φροντίδα τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα (στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα δόντια και τα ούλα είναι πιο ευάλωτα). Μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάποια ειδική κρέμα καλλυντική για την κοιλιά ή τους μαστούς (συμβουλευτείτε τον ιατρό).

Ύπνος και ξεκούραση

Στους πρώτους και τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης αισθάνεστε πιο κουρασμένες και αδύναμες απ’ ότι συνήθως. Πρέπει να καταλάβετε ότι πρέπει να κάνετε τα πράγματα με περισσότερη ηρεμία. Καλό είναι να αποφύγετε τις πολύ βαριές και επικίνδυνες εργασίες και να φροντίζετε να ξεκουράζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο. Ο νυχτερινός ύπνος μπορεί να γίνει δύσκολος και ακανόνιστος κάποιες φορές γιατί θέλετε να πάτε στην τουαλέτα ή γιατί το παιδί κλωτσάει ή εξαιτίας ενός εφιάλτη.

Πώς να ντύνεστε

Καθώς αλλάζει το σώμα σας καλό είναι να δώσετε λίγη προσοχή και στο στυλ σας. Η μόνη αντένδειξη είναι τα ρούχα που πιέζουν πολύ (ελαστικά, ζώνες). Καλύτερα να προτιμάτε ρούχα που να μην σας ενοχλούν και σας κάνουν να νοιώθετε άβολα. Αποφεύγετε τα ρούχα που στο συνθετικό τους περιέχουν νάιλον. Καλύτερα να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στα παπούτσια, που πρέπει να είναι άνετα με φαρδιά γραμμή και χωρίς ψηλά τακούνια. Υπάρχουν έπειτα εσώρουχα που εκτός από λειτουργικά είναι πάρα πολύ ωραία. Ας έχουμε υπ’ όψιν μας ότι μερικά από αυτά πρέπει να επιλέγονται προσεκτικά γιατί είναι μελετημένα να στηρίζουν καλά το σώμα σε μια πολύ ευαίσθητη φάση: τέτοια είναι το στηθόδεσμο, το καλσόν. Προτιμάτε τα βαμβακερά.

Προσοχή στη διατροφή
Η διατροφή είναι και αυτή με τη σειρά της ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την ομαλή πορεία της εγκυμοσύνης σας. Προτιμάτε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, σίδηρο, πρωτεΐνες, άμυλο και αποφεύγετε λίπη, καρυκεύματα και τυποποιημένες τροφές. Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα διατροφή θα πάρετε από το ειδικό έντυπο που περιλαμβάνει ο φάκελος σας.