ΤΑΒΕΡΝΑΡΑΚΗΣ Ν. ΓΕΩΡΓΙΟΣ, MSc
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Υστεροσκοπική – Λαπαροσκοπική Χειρουργική
"Σας περιμένω για να κουβεντιάσουμε μαζί όλα τα θέματα
που απασχολούν τη σύγχρονη γυναίκα και εσάς προσωπικά"

Τι είναι και πώς λειτουργούν:

Στην αγορά κυκλοφορούν 2 εμβόλια. Το διδύναμο (Cervarix) και το τετραδύναμο (Gardasil). Και τα 2 μιμούνται…

τον ιό και δημιουργούν ανοσία. Το Cervarix προστατεύει από τα στελέχη του ιού 16,18 που προκαλούν το 70% περίπου των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, ενώ το Gardasil προστατεύει επιπρόσθετα και από τα στελέχη 6,11 του ιού που ευθύνονται για πάνω από το 90% των περιπτώσεων των κονδυλωμάτων.

Είναι ασφαλή;

Οι μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, έχουν δείξει ότι και τα 2 εμβόλια είναι εξίσου ασφαλή. Δημιουργούν μικρά μόνο προβλήματα σε ελάχιστες περιπτώσεις όπως ελαφρύ πυρετό, μικρό ερεθισμό στην περιοχή της ένεσης και αδιαθεσία.

Είναι αποτελεσματικά;

Και τα 2 εμβόλια με τις μέχρι τώρα μελέτες έχουν επιδείξει αποτελεσματικότητα πάνω από 95%, το μεν Cervarix για τους τύπους 16,18, ενώ το Gardasil για τος τύπους 6,11,16,18. Τα εμβόλια όμως δεν προστατεύουν από όλους τους τύπους του ιού (υπάρχουν >100 τύποι). Περίπου δηλαδή ένα 30% από τους καρκίνους και ένα 10% από τα κονδυλώματα δε θα προστατευθούν από τα εμβόλια, γι’αυτό είναι σημαντικό για τις γυναίκες που θα κάνουν το εμβόλιο να συνεχίσουν κανονικά τον προληπτικό τους έλεγχο με το ετήσιο Παπ τέστ. Επίσης δεν προστατεύουν από μολύνσεις και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), όπως οι μύκητες, η σύφιλη, η γονόρροια και άλλα. Άρα θα πρέπει να παίρνουν προφυλάξεις για τους υπόλοιπους τύπους του ιού και τα ΣΜΝ.

Ποιές γυναίκες πρέπει να κάνουν το εμβόλιο;

Το FDA (Αμερικάνικη Οργάνωση Υγείας) έχει εγκρίνει τα εμβόλια για γυναίκες 9-26 ετών. Είναι προτιμότερο να γίνονται οι εμβολιασμοί πρίν αρχίσει τη σεξουαλική της ζωή μια γυναίκα. Επίσης πιστεύεται ότι πολύ σύντομα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα προτείνει να εμβολιάζονται και τα αγόρια αντίστοιχης ηλικίας.

Πόσες δόσεις χρειάζονται;

Απαιτούνται 3 δόσεις. Για μεν το Gardasil, μετά την πρώτη δόση, η δεύτερη γίνεται 2 μήνες αργότερα και η τρίτη 6 μήνες μετά την πρώτη δόση, ενώ για το Cervarix, η δεύτερη δόση γίνεται 1 μήνα μετά την πρώτη και η τρίτη 6 μήνες μετά την πρώτη δόση. Μέχρι τώρα δεν είναι γνωστό αν απαιτούνται επαναληπτικές δόσεις μετά από κάποια χρόνια για κανένα από τα 2 εμβόλια.

Για πόσο καιρό παρέχουν προστασία;

Δεν είναι απολύτως γνωστό Τα εμβόλια κυκλοφορούν στην Ελλάδα πάνω από 3 χρόνια και παγκοσμίως πάνω από 5 έτη και έτσι απαιτείται μεγαλύτερο διάστημα για να διαπιστωθεί η διάρκεια προστασίας τους, το ποσοστό των γυναικών που παρουσιάζουν ανοσία, καθώς και το διάστημα που διαρκεί αυτή η ανοσία.

Οι γυναίκες που έχουν ήδη τον ιό πρέπει να εμβολιάζονται;

Τα εμβόλια δεν θεραπεύουν τον ιό. Βοηθάνε όμως τις γυναίκες που έχουν μολυνθεί με έναν τύπο, να μην μολυνθούν από τον άλλο ή τους άλλους 3 αντίστοιχα. Αν για παράδειγμα μια γυναίκα έχει κολλήσει τον τύπο 16, το Cervarix την προστατεύει από τον 18 και το Gardasil από τους τύπους 6,11 και 18.

Υπάρχει περίπτωση να κολλήσει μια γυναίκα τον ιό από τα εμβόλια;

Όχι σε καμία περίπτωση, γιατί τα εμβόλια δεν περιέχουν τον ιό παρά μόνο αντιγόνα των ιών